We staan voortdurend onder druk. We werken hard, rennen van afspraak naar afspraak en proberen alle ballen in de lucht te houden. Maar ergens onderweg raken we soms de verbinding met onze diepere drijfveren kwijt. Hier komt het begrip ikigai om de hoek kijken.
Wat is ikigai?
Ikigai is een Japanse term die verwijst naar “dat wat jouw leven betekenis geeft” of “de reden waarom jij ’s ochtends je bed uitkomt”. Het concept is diepgeworteld in de Japanse cultuur, met name op het eiland Okinawa, dat bekendstaat om zijn hoge levensverwachting en de ontspannen, maar doelgerichte levenshouding van zijn inwoners. Volgens de Okinawanen heeft iedereen een unieke ikigai – een persoonlijke kern van motivatie en zingeving.
In essentie draait ikigai om het snijvlak van vier belangrijke levensgebieden:
Waar je van houdt.
De dingen die je met plezier doet, die je een glimlach op je gezicht bezorgen, die je hart laten zingen.
Waar je goed in bent.
Jouw talenten, vaardigheden en sterke punten.
Waar je voor betaald kunt worden.
Bezigheden of professies waarin je kunt voorzien in je levensonderhoud.
Waar de wereld behoefte aan heeft.
Het deel van je inzet dat een positieve bijdrage levert aan je omgeving, maatschappij of zelfs de planeet.
Het ontdekken van je ikigai is als het vinden van de overlap tussen deze vier cirkels. Niet alleen ontdek je jouw natuurlijke drijfveren, maar ook hoe je deze in kunt zetten om een vervullend en zinvol leven te leiden.
De oorsprong: Japanse levenskunst
Het concept ikigai komt voort uit een eeuwenoude Japanse levensfilosofie waarin harmonie, gemeenschapszin en respect voor het natuurlijke ritme van het leven centraal staan. De Japanners geloven niet in het najagen van geluk als ultiem doel, maar eerder in het vinden van betekenis en waardering in het kleine, het alledaagse, in de verbinding met anderen en in persoonlijke groei. Okinawa – waar mensen vaak de honderd jaar passeren – wordt vaak als voorbeeld genoemd. Zij hebben geen woord voor “pensioen” zoals wij dat kennen; men blijft actief en dienstbaar tot op hoge leeftijd. Dit is meer dan een cultureel verschil, het is een levenshouding die vervulling en vitaliteit schenkt.
Hoe zet je ikigai in in jouw leven?
Het proces van het vinden van jouw ikigai begint met zelfonderzoek. Vraag jezelf eens af: Wat vond je als kind geweldig om te doen? Waar voel je je energieker door? Wat zou je doen als geld geen rol speelde? Het zijn vragen die je kunnen helpen om dichter bij je kern te komen.
Een praktische manier om met ikigai aan de slag te gaan, is door de vier cirkels (passie, missie, beroep en roeping) uit te tekenen en voor elk domein trefwoorden of activiteiten op te schrijven die op jou van toepassing zijn. Vervolgens kijk je waar die domeinen elkaar overlappen. Let op: ikigai is geen statisch eindpunt, maar een dynamisch proces. Naarmate je groeit, verandert en nieuwe inzichten opdoet, kan je ikigai zich mee-ontwikkelen.
Hulp nodig bij het vinden van jouw ikigai?
Het kan een uitdaging zijn om alleen op ontdekkingstocht te gaan. Soms heb je net dat duwtje in de rug nodig, een frisse blik of een gestructureerde aanpak om tot de kern te komen. Ovidius Werk biedt een praktische en inspirerende training om jouw persoonlijke ikigai te ontdekken. Deze training helpt je bij het maken van keuzes die écht bij je passen en ondersteunt je om met meer voldoening en motivatie door het leven te gaan.