Hoe gaat het nu met Kees Pilaar?

Naamloos

De training Veranderkracht in 100 dagen begeleidt mensen die al langere tijd geen werk hebben weer naar werk. Zij worden daarbij ondersteund door een trainer en jobhunter. Kees Pilaar heeft een aantal jaar geleden deze training gevolgd. De hoogste tijd om met Kees in gesprek te gaan. Hoe gaat het nu met hem? Wat heeft de training hem gebracht? Is hij aan het werk? Wij zijn erg benieuwd hoe het nu met hem gaat en hebben veel vragen. Wij ontmoeten Kees in Veenendaal en gaan met hem in gesprek.

Je bent aan het werk, wat doe je nu?

“Ik ben nu aan het werk bij Direct Klantcontact, een telefonische helpdesk voor diverse MKB bedrijven. Mijn werkgever voorziet in kwalitatief hoogwaardig klantcontact en in die context help ik mensen die bellen met hun problemen, en als het nodig is kan ik hen ook in het Engels, Duits of Frans te woord staan. Zo fijn als ik het voor hen kan oplossen en hen verder kan helpen. Ik word er blij van als ik iets kan betekenen voor mensen. Dat maakt dit werk zo leuk. Je kunt echt het verschil maken en mensen helpen door hun problemen op te lossen. Daarbij leer je er permanent nieuwe vaardigheden bij en merk dat ik nooit ben uitgeleerd.”

Hoe ben je in contact gekomen met Ovidius Werk?

“Via de gemeente Renkum ben ik in contact gekomen met de training Veranderkracht. Niet alles liep zoals het zou moeten. Ik had geen werk en ook privé zat het tegen. Toen heeft de gemeente Renkum mij de mogelijkheid geboden om deze training te volgen.”

Wat sprak jou aan in de training?

“Wat mij aansprak is dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden en de capaciteiten die iemand heeft. Ze helpen je om je eigen situatie onder ogen te zien en uit je schulp te kruipen. Ik vond het moeilijk dat ik weinig kon bieden aan mijn kinderen. Dat heeft mij geholpen, getriggerd om er toch weer iets van te maken. Soms zijn er momenten in je leven dat je mensen nodig hebt die je verder helpen, die in je geloven. Dat was voor mij zo belangrijk, vooral als op een punt belandt dat het geloof in eigen kunnen weg is. Voor mij kwam de training dus op het juiste moment. In een kleine groep met ‘lotgenoten’ twee keer per week bij elkaar een vrij intensief traject volgen. Al deed ik op dat moment best veel vrijwilligerswerk, het gaf mij meer ritme en structuur richting het zoeken naar betaald werk. Ook zag ik weer nieuwe mensen en kreeg ik weer meer sociale contacten. Ik vond ook leerzaam om met de andere deelnemers mee te denken over hun mogelijkheden.“

Wat heb je geleerd?

“Ik heb heel veel geleerd tijdens de training. Het belangrijkste is dat je nooit bij de pakken neer moet gaan zitten. Ook al heb je veel tegengeslagen, blijf niet in de teleurstelling-modus hangen.

Waar ik mij tijdens de training veel bewuster van ben geworden is het belang van een netwerk om je heen. Niet iedereen heeft dat… Dat gold gelukkig wel voor mij, iedereen heeft iemand nodig die in hem of haar blijft geloven, iemand waarop je kunt teruggevallen. Dat is zo waardevol.

En ten derde, echt iedereen kan in een dergelijke situatie terecht komen. Het ene moment heb je alles en het volgende moment ben je zo goed als alles kwijt: status, werk, je huis, gezondheid, gezin en spaartegoed. Wees juist dan coulant naar je zelf. Probeer stappen te zetten. Ook al zijn het kleine stappen. Iedere stap is er één.“

Wat is jou het meest bijgebleven van de training?

“Begin in het klein. Als je, zoals ik, langere tijd niet aan het werk bent geweest is het belangrijk om met kleine stappen weer in beweging te komen. Dat geeft vertrouwen. Blijf investeren in jezelf, in je gevoel van eigenwaarde. Ik ben weer begonnen met een houtsnij-cursus. Tijdens de training ben ik erachter gekomen waar mijn talenten liggen en wat ik leuk vind om te doen.”

Waarom was deze training succesvol voor jou?

“De training was succesvol voor mij omdat het gericht was op de mogelijkheden die ik nog wel had. Ik heb samen met de trainer en jobhunter gekeken naar de mogelijkheden. De eerste stap naar werk was dat ik uit mijn schulp moest komen. Weer vertrouwen in mijzelf moest krijgen. Daar heeft deze training mij bij geholpen. Ik heb geprobeerd tijdens de corona-periode een eigen bedrijf op te zetten, maar dat kwam nog net iets te vroeg. Ook het volgen van een training in een groep heeft mij veel gebracht. Een aantal keer zat ik heel dicht bij het vinden van passend werk. Ik merkte daarnaast dat ik het nog steeds leuk vond om ook met anderen mee te denken en hen te helpen, soms meer dan met mijn eigen voortgang…

Ik merkte dat ik niet de enige was die zich in deze situatie bevond en herkende daarom ook veel bij anderen van mijn eigen situatie. Ten tweede heeft Ovidius Werk mij ook echt geholpen met het daadwerkelijk solliciteren. Het maken van LinkedIn profiel, het inkorten van een sollicitatiebrief en het updaten en aanpassen van een cv ten aanzien van de functie. Ik had al een tijd geen baan en was blij met alle hulp die ik heb gekregen. Zo heb ik mij kunnen ontwikkelen, door in te zien waar mijn kracht zat.”

Je noemt Mark en Sharon (initiatiefnemers van Ovidius Werk) vindingrijke doorzetters; “Zij beginnen daar waar anderen al lang zijn afgehaakt”. Waaraan merkte jij dat?

“Mark en Sharon geven niet zomaar op, ze zijn echte doorzetters. Toen ik hen leerde kennen zat alles tegen en was ik bezig mijn leven weer op de rails te krijgen na een aantal stevige tegenslagen. Zij bleven in mij geloven en bleven volhouden. Als de ene optie niet lukte, kwamen zij met iets anders aan. Dat hielp me weer te geloven in mijn eigen mogelijkheden en talenten.”

Wat zou je aan de mensen willen meegeven die nu geen baan hebben?

“Dat het nooit te laat is om weer iets te maken van je leven. Ik heb mijn leven weer teruggekregen. Het is mij gelukt om werk te vinden dat bij mij past en mij nog volop de ruimte laat andere dingen te doen die ik waardevol en belangrijk vind. Werk is zoveel meer dan alleen geld verdienen. Het geeft ritme, je kunt meepraten met anderen en doet weer mee aan de maatschappij. Maar het allerfijnste vind ik dat weer een cadeautje kan kopen voor mijn kinderen. Dat gun ik iedereen. Daarom wil ik tegen iedereen die zich nu in dezelfde situatie bevindt als ik: Never, never give up! Ook al denk je dat er misschien nu geen mogelijkheden zijn, geloof mij, die zijn er echt! Ik weet hoe moeilijk het is om dat te zien en om weer in beweging te komen. Maar echt, ook jij kan dat!”